Dynia to roślina, która kryje w sobie bogactwo dobroczynnych właściwości odżywczych, i to w najbardziej zaskakujących miejscach. Prawdopodobnie najbardziej znane ze swoich walorów są jej pestki, jednak także i w pomarańczowym miąższu kryje się wiele cennych związków: witaminy, minerały oraz beta-karoten, będący skutecznym przeciwutleniaczem. Można jednak zastanawiać się, jak włączyć zdrową dynię do swojego jadłospisu – jednym z możliwych sposobów jest przygotowanie z niej zupy. Przyrządzanie takiego posiłku polega na sporządzeniu wywaru warzywnego i połączeniu go z podsmażoną na maśle cebulą i czosnkiem. Pokrojona w kostkę dynia zagęszcza cały wywar, mogą dokonać tego także ziemniaki bądź bataty. Rozgotowana dynia nada całej zupie zawiesistą konsystencję kremu. W zależności od upodobań smakowych, można wzbogacić ją o mleczko kokosowe, nadając jej tym samym bardziej egzotyczny posmak, charakterystyczny zwłaszcza dla kuchni azjatyckiej. Do zupy z dyni pasują też przyprawy indyjskie, jak imbir czy curry, które wzmogą rozgrzewające walory zupy.