Latem prawie każdy więcej czasu spędza na świeżym powietrzu. Wielu osobom trudno wyobrazić sobie spotkania z przyjaciółmi w ogrodzie czy na działce bez smacznych przekąsek kojarzących się z letnią porą roku. I nie tyle chodzi tu o lody, co o dania z grilla. Niektórzy jednak obawiają się tego, że zbyt częste spożywanie grillowanych przysmaków może niekorzystnie wpłynąć na figurę. Z pewnością mają trochę racji. Jednak z tego powodu wcale nie trzeba ograniczać letnich spotkań przy grillu. Umiar w jedzeniu to nadrzędna zasada, jakiej trzeba przestrzegać, niezależnie od rodzaju posiłku i sposobu jego przygotowania. Chcąc w pełni cieszyć się przysmakami z grilla warto postawić na mięso o niskiej zawartości tłuszczu, ryby, owoce morza oraz warzywa i owoce. Nie zaszkodzi również zapoznać się z zasadami bezpiecznego grillowania, które pomogą przygotować smaczne i bezpieczne dla zdrowia potrawy. Osoby dbające o linię powinny popijać posiłki wodą z dodatkiem mięty lub plasterka cytryny. To lepszy wybór niż piwo czy słodkie napoje gazowane.