Frytki to jedna ze sztandarowych propozycji kuchni typu fast food – i ta sława prawdopodobnie już ich nie opuści. Tradycyjne frytki, serwowane przez liczne bary szybkiej obsługi, to danie przygotowywane poprzez smażenie w głębokim tłuszczu ziemniaków pokrojonych w charakterystyczne, podłużne kształty. To właśnie fakt, że zdrowe z natury ziemniaki są potraktowane wysoką temperaturą i tłuszczem, zwykle nie pierwszej świeżości, sprawia że gotowe danie nasyca się szkodliwymi dla zdrowia tłuszczami trans. Zdrowszą wersję frytek można przygotować w domowym zaciszu. Tradycyjne, ziemniaczane frytki można uczynić nieco zdrowszymi, jeśli usmaży się je na tylko raz używanym tłuszczu. Znacznie korzystniejszą dla zdrowia możliwością jest zaś upieczenie pokrojonych warzyw w piekarniku. Weganie przenieśli tę metodę także na inne warzywa: w ich menu znajdują się takie przystawki, jak frytki z cukinii, dyni, batatów, pietruszki, selera, marchewki czy buraka. Te ostatnie propozycje to bardzo interesujące propozycje, jak uatrakcyjnić asortyment smacznych i zdrowych przekąsek.