Wbrew pozorom, nie jest trudnym wyzwaniem przygotowanie domowego wywaru czy przygotowanie domowej mieszanki warzywnej. Wrzucenie do garnka kostki rosołowej lub tzw. przyprawy uniwersalnej jest jednak dużo prostsze i szybsze, dlatego pewnie wiele osób nadal daje się skusić na takie rozwiązanie. Nawet ekologiczna kostka rosołowa jest jednak gorszym pomysłem niż samodzielnie przygotowana mieszanka warzywna. Przyglądając się składowi takich kupnych „warzywek”, nietrudno odkryć, że głównym ich składnikiem jest sól, później pojawiają się suszone warzywa, następnie zaś cała kanonada dodatków i wzmacniaczy smaku. Tymczasem domową przyprawę można przygotować bez wysiłku, korzystając z samodzielnie ususzonych warzyw lub suszonych warzyw kupionych w zielarni. Podstawą powinna być sól, stanowiąca nośnik smaku. Najlepiej użyć soli morskiej lub himalajskiej. Następnie należy dodać w odpowiednich proporcjach suszone warzywa. Na rynku odnaleźć można gotowe mieszanki lub suszone warzywa jednoskładnikowe. Do tego suszone zioła – i domowa przyprawa gotowa.