Kolacja jest z reguły ostatnim posiłkiem jaki spożywamy w ciągu dnia. Powinna być lekkostrawna, zjedzona przynajmniej dwie godziny przed zaśnięciem. Lepiej unikać tłustych i ciężkostrawnych potraw, mięs oraz słodyczy. Kolację tak samo jak śniadanie lepiej nie omijać. Dzięki temu nie będziemy podjadać, ochota po sięgnięcia po coś słodkiego będzie równa zeru. Jeśli chodzi o kaloryczność posiłków to zdrowa kolacja nie powinna ich zawierać więcej niż 250 kcal. Najlepiej postawić na produkty pełnoziarniste, chudy nabiał bądź kefir. Zamiast tłustego czerwonego mięsa postawy na chude mięso drobiowe, ryby bądź też owoce morza. Wskazane są również warzywa: pomidory, ogórki, oliwki. Kolacja powinna być sycąca nie powinna jednak wywoływać kłopotów gastrycznych. Nabiał, owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste- to najlepsze receptury na zdrową i lekką kolację. Świetnym rozwiązaniem są sałatki na bazie gotowanych na parze warzyw. Są one sycące i dostarczają wielu wartościowych składników odżywczych do naszego organizmu.