Zdrowe odżywianie wymaga wprowadzenia do codzienności wielu nawyków. Niektóre są jednak ważniejsze niż inne. I to właśnie one w pierwszej kolejności budują zdrowie jednostki. Podstawowe znaczenie ma naturalna żywność. Im mniej przetworzona, tym lepiej. Zamiast gotowych produktów lepiej kupować te w naturalnej postaci. Dotyczy to zarówno całych posiłków, jak również ich poszczególnych składników. Jeżeli zioła, to najlepiej świeże, a nie sproszkowane. Mięso warto kupować u zaufanego sprzedawcy, a warzywa w miarę możliwości uprawiać w ogrodzie bądź na balkonie. Poza jakością liczy się oczywiście ilość. Przejadanie się nie bez powodu znalazło się na liście grzechów głównych. Już w starożytności ludzie wiedzieli bowiem, że nic dobrego z niego nie wynika. Dzisiaj na potwierdzenie słuszności tego stanowiska można podać wnioski z licznych naukowych badań. Zdrowe odżywianie to także różnorodność. Nie warto jadać wciąż tego samego, choćby nie wiadomo jak smakowało. Odmiana przełamuje nudę, a jednocześnie zapewnia organizmowi dostawę wielu niezbędnych mu składników.