W kwestii oddziaływania alkoholu na nasze zdrowie od dawna istnieją dwa fronty. Jedni mówią, że nawet najmniejsza dawka alkoholu w sytuacji, gdy trzymamy ścisłą dietę lub gdy zmagamy się z problemami zdrowotnymi jest szkodliwa, inni – wręcz przeciwnie: uznają, że nawet najmniejsza dawka rujnuje cały efekt. Rzeczywiście: jest tak, że czerwone wino zawiera bardzo silny antyoksydant: resweratrol. Pod tą nazwą ukrywa się substancja, która ma za zadanie walczyć ze starzeniem naszego organizmu. Nie jest to jednak wystarczający argument, aby uzasadnić picie alkoholu. Doskonałym źródłem antyoksydantów są również owoce i zioła. Alkohol natomiast niesie z sobą wiele skutków ubocznych. Obniża przede wszystkim poziom kreatyny, która z jednej strony wspomaga pracę mózgu, z drugiej zaś odpowiada za metabolizm energetyczny. Regularne spożywanie alkoholu upośledza funkcje neurologiczne. Alkohol uszkadza także tkanki żołądka i wątroby, a tym samym nie pozwala im na normalną pracę. Prowadzi to do niedoborów witaminowych.