O zaletach ryb słyszymy od czasu do czasu. Powracają do tego tematu lekarze i dietetycy. Nie wszyscy dotychczas jednak się do nich przekonali. Warto jednak zauważyć, że wobec ogromu gatunków ryb i sposobów na ich przyrządzenie, naprawdę możemy zadbać o to, by znaleźć rybne danie, które stanie się naszym ulubionym. Wśród ryb znajdziemy takie, które niemal nie zawierają tłuszczu, a także takie, w których ilość tłuszczu sięga 30%. Jest to o tyle istotne, że tłuszcz rybi to właśnie drogocenny tran, który zawiera witaminy i inne składniki cenne da naszego organizmu. Szczególnie wartościowe w rybach są kwasy nienasycone z osławionymi kwasami omega-3 na czele. Wspomagają one naszą odporność i dzięki temu mogą pomóc w zapobieżeniu wielu popularnym chorobom. By tak się jednak stało, należy po rybę sięgać jak najczęściej. Przy tym wszystkim należy jednak wybierać ryby z pewnego źródła, nie wszystkie, wobec istnienia sztucznych hodowli, są tak zdrowe, jak być powinny. Niemniej ryby hodowlane są karmione przez człowieka, a każda szanowana hodowla dba o jakość karmy.