Orzeszki ziemne – jakie najzdrowsze?

Orzeszki ziemne – jakie najzdrowsze?

Orzeszki ziemne, arachidowe, zwane także fistaszkami, to jedne z najtańszych i najpopularniejszych odmian orzechów. Reprezentują liczną w przyrodzie rodzinę roślin strączkowych, znanych jako źródła roślinnego białka. Podobnie zaś jak inne orzechy, fistaszki kryją w sobie bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i składników mineralnych, wyróżnia je zaś rekordowa zawartość witaminy B3 Orzeszki ziemne są sprzedawane w swojej zwyczajnej postaci, jednak producenci licznych przekąsek i wyrobów cukierniczych bardzo chętnie wykorzystują fistaszki. Niestety, by uatrakcyjnić swoje propozycje, dodają do zdrowych orzeszków różne substancje słodzące lub ogromne ilości soli. Żadnego z tych dodatków nie można opisać jako zdrowego ani polecić nadużywania go. Chcąc włączyć fistaszki do codziennej diety, najlepiej jest znaleźć niesolone, niesmażone i pozbawione dodatków orzeszki. Niekiedy są one sprzedawane w charakterystycznych łupinkach. Wydobywanie orzeszków z naturalnych osłonek może być postrzegane jako nużące lub zajmujące – ale daje pewność, że przysmak jest całkowicie naturalny.