Gotowanie na parze nie jest jakimś nowomodnym pomysłem czy fanaberią, ale sposobem sporządzania najzdrowszych posiłków. Kiedy gotujemy w sposób tradycyjny, tracimy ponad czterdzieści procent witamin i mikroelementów. Niektóre potrzebne nam witaminy na przykład witamina C jest niszczona nawet w siedemdziesięciu procentach i to niezależnie od tego, czy gotujemy krótko czy długo. Na parze można gotować praktycznie wszystkie produkty, nawet warzywa. W tym ostatnim przypadku trzeba jednak uważać, by procesu gotowania nie przedłużyć, bo wtedy warzywa łatwo rozgotować. Doskonałe są przyrządzane na parze ryby, drób i cielęcina. Istotne jest by produktów gotowanych na parze nie solić. Para bowiem kondensuje sól zawartą w potrawach. Wystarczy więc tej, która jest w produktach, w sposób naturalny. Gotowanie na parze ogranicza spożywanie szkodliwego tłuszczu, którym potrawa nasiąka podczas smażenia w tradycyjny sposób, przyczyniając się do powstawania chorób układu krążenia. Zmniejsza się też ilość niepotrzebnych kalorii.