Acai to małe purpurowe jagody, pełne przeciwutleniaczy oferujących niesamowite korzyści dla ludzkiego ciała. Acai są nadal badane pod kątem związków, takich jak flawonoidy i fitosterole. Fitosterole w Acai są korzystne dla obniżenia cholesterolu. Wysokie poziomy ponadtlenku antyoksydacyjnego są kolejną zaletą tych owoców, nie wspominając już o 19 aminokwasach, które są w nich zawarte. Przeciwutleniające nasiona Acai są pod kątem ich zastosowania jako środek konserwujący w celu przedłużenia trwałości produktów spożywczych. Poza tym jest to owoc, który ma dużo błonnika, niski indeks glikemiczny (nie wpływ na skok poziomu insuliny) oraz zwalcza komórki nowotworowe. Wszystkie te wyżej wymienione substancje chemiczne roślin przyczyniają się do wzmacniania układu odpornościowego, zwalczają stan zapalny (co sprawia, że doskonale nadają się do uśmierzania bólu) i niższy poziom cholesterolu. Acai są również uważane za owoce promujące piękno – jako środek anty-aging. Są również rzekomo bardzo pomocne w celu zwiększenia sprawności seksualnej.