Kolacja to zwyczajowo ostatni posiłek w ciągu dnia. Mitem jest, że powinna ona być najpóźniej o 1 Ostatni posiłek dnia powinno spożyć się najpóźniej 3-4 godziny przed położeniem się do łóżka. Jest to czas potrzebny organizmowi człowieka do strawienia przyjętego pożywienia. Dlatego też czas ostatniego posiłku powinien być uzależniony tylko i wyłącznie od trybu dziennego człowieka. O czym należy pamiętać przy przygotowaniu kolacji? Przede wszystkim o tym by była ona lekko strawna. Ciężkie i tłuste posiłki trawią się dłużej, dlatego należy ich unikać, szczególnie wieczorem. W przeciwnym przypadku można zafundować sobie zgagę. Komponując kolację warto wzbogacić ją o składniki bogate w melatoninę. Zalicza się do nich wiśnie i winogrono. Ponadto melatoninę można znaleźć w mleku. Dla lepszego snu i relaksu, zamiast herbaty, można napić się filiżanki melisy, która ma działanie uspokajające i ukajające nerwy. Podsumowując: kolacje powinny być przede wszystkim lekkostrawne i skomponowane ze zdrowych składników.