Czerwone wino jest ogólnie dobre dla zdrowia, ale ważne jest, by poznać specyfikę tych korzyści, ponieważ można wtedy sprawić, że napój ten będzie dla organizmu służyć jeszcze lepiej. Obecność flawonoidów o nazwie resweratrol w czerwonym winie jest odpowiedzialne za te świadczenia zdrowotne. Czerwone wino zatem niesie ze sobą liczne profity. Wykazano, że może pomóc w zapobieganiu chorobom serca, kiedy pijemy je z umiarem. W rzeczywistości, badania wykazały, że rzeczywiście jeden kieliszek dziennie dla kobiet i dwa dziennie dla mężczyzn zmniejszają ryzyko zawału serca u ludzi w średnim wieku o 30-50 procent, co jest dość imponującym wynikiem. Istnieje również wiele innych korzyści czerwonego wina, takich jak fakt, że ma potencjał ku temu by obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie. Niższy poziom cholesterolu zmniejsza ryzyko zakrzepów i uszkodzeń naczyń krwionośnych. Czerwone wino zawiera także właściwości anty-aging, co pomaga utrzymać tętnice w zdrowiu i pomaga w pobudzaniu układu odpornościowego.