Miód to booster energii prosto z natury ze względu na jego zawartość węglowodanów – te węglowodany dostarczają energii, a także wpływają na większą wytrzymałość. Sportowcy w szczególności korzystają z miodu ze względu na jego zdolność do tworzenia wytrzymałości i zmniejszenia zmęczenia. Glukoza znaleziona w miodzie odgrywa rolę również w tym, jak szybko ciało ją wchłania – dzięki temu może dać natychmiastową energię. Z drugiej strony, fruktoza jest wchłaniana z mniejszą szybkością w celu zyskania przedłużonej energii. W odróżnieniu od rafinowanego cukru, miód utrzymuje poziom cukru w organizmie na dość stałym poziomie zamiast podbijania cukru we krwi, co powoduje awarię energetyczną. Poza tym ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i zawiera przeciwutleniacze, które pomogą zwiększyć odporność organizmu. Surowy miód ma w przybliżeniu 5000 enzymy i wiele witamin, aminokwasów i minerałów. Miód pomaga zwalczyć problemy z oddychaniem, a w odróżnieniu od rafinowanego cukru białego, nie zawiera pustych kalorii.