Korzeń tej rośliny w wielu miejscach na świecie jest jednym z najbardziej popularnych składników w trakcie gotowania i przyrządzania różnych potraw. Tych mięsnych, ale również i słodkich deserów. Imbir powoli zadomawia się również i w Polsce. I bardzo dobrze, ponieważ bardzo wspomaga zdrowie oraz urodę. Przede wszystkim warto po niego sięgać w okresie przeziębień. Wystarczy zagotować kawałek imbiru, dodać ulubionej herbaty, trochę miodu i jakiegoś cytrusa, a gotowy napój rozgrzeje i pomoże w walce z wirusami. To także cenna broń przeciw bakteriom. Imbir wzmacnia układ krwionośny, jednocześnie przyspieszając trawienie. Na pewno powinny mieć go w czasie podróży osoby cierpiące na chorobę lokomocyjną. Pomaga bowiem na mdłości. Ludzie zmagający się z częstymi bólami głowy mogą wykorzystać imbir, aby zmniejszyć te dolegliwości. Tym bardziej, że głowa często boli, gdy tak naprawdę szwankuje żołądek. Imbir pomaga w wydzielaniu soków trawiennych i wszystko wraca do normy. Co ciekawe w niektórych częściach świata stosowany jest również do łagodzenia objawów napięcia przedmiesiączkowego.