Wszelkie nasiona są zdrowe. Jednak pestki słonecznika są chyba najmniej poważane. Tymczasem są one naprawdę wyjątkowe. Ich pierwszą wyróżniającą cechą jest wysoka zawartość witaminy E, której próżno szukać w podobnym stężeniu w jakimkolwiek innym produkcie. Zawierają one jednak także witaminę B, A i D. Mamy tu także komplet drogocennych mikroelementów z potasem, wapniem i cynkiem na czele. Brak któregokolwiek z tych składników powoduje osłabienie organizmu, dlatego warto mieć nawyk chrupania pestek słonecznika jako przekąski, by uzupełniać braki koniecznych dla zdrowia witamin i pierwiastków. Oczywiście osoby na diecie powinny z nasionami uważać. Pestki słonecznika to nie tylko bomba witaminowa, ale także kaloryczna. Więc są bardzo zdrową przekąską, ale nie można się nimi objadać bez umiaru. Słonecznik z powodzeniem możemy dodawać do porannego musli, do jogurtu naturalnego, czy do wypiekanego w domu pieczywa. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, koniecznie to zmień i już dziś kup paczuszkę łuskanego słonecznika.