Większość z nas drży na samo wspomnienie „tłuszczów nasyconych”. Obrazy chorób serca, otyłości i złego stanu zdrowia pojawiają się w głowie wraz z tą myślą. Jednak nie wszystkie tłuszcze nasycone są sobie równe. Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym są bardzo różne od nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w tłuszczach zwierzęcych. Obecnie wiadomo, że tłuszcze nasycone zawarty w oleju kokosowym rzeczywiście pomagają w zapobieganiu i leczeniu wielu poważnym chorobom i przyczynia się do ogólnego dobrego stanu zdrowia. Olej kokosowy składa się w przeważającej mierze z grupy cząsteczek tłuszczu zwanych średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCFA). Większość tłuszczów w naszej diecie jednakże jest zbudowana prawie wyłącznie z kwasów tłuszczowych o długim łańcuchu (LCFA). Podstawowa różnica między MCFA i LCFA to wielkość cząsteczki. Kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha są wystarczająco małe, aby być bezpośrednio wchłanianymi do krwiobiegu w taki sam sposób, jak inne składniki pokarmowe, co niesie ze sobą liczne korzyści.