Dlaczego kapustowate są zdrowe?

Dlaczego kapustowate są zdrowe?

Wszystkie warzywa są zdrowe – to pewne. Wielu dietetyków szczególną atencją darzy jednak zielone warzywa kapustowate oraz wszelkie odmiany sałat. Dlaczego? Okazuje się, że w tym akurat przypadku kolor ma znaczenie. Im ciemniejszy jest liść, tym więcej zawiera dobroczynnych substancji odżywczych. W zielonych warzywach odnajdziemy między innymi karotenoidy. To także dobre źródło magnezu niezbędnego do utrzymania w zdrowiu kości, ciśnienia krwi na właściwym poziomie oraz prawidłowego działania układu nerwowego. Liściowe warzywa, takie jak szpinak czy sałaty w swej wielości odmian, mają także kwas foliowy, potrzebny do produkcji czerwonych krwinek i niezbędny ciężarnym. W kapustowatych oraz sałatowatych odnajdziemy również witaminy C i K – one również wyróżniają się dobroczynnym wpływem na kości oraz układ krwionośny – szczególnie w zakresie krzepnięcia krwi. Ważnym składnikiem są również glukozynole, w organizmie ludzkim metabolizowane do składników antynowotworowych. Z tych przyczyn warzywa, takie jak brokuły, kapusta, kalafior, szpinak czy jarmuż, na stałe powinny zagościć w naszym jadłospisie.