Woda kokosowa jest przeźroczystym płynem dobywanym z wnętrza orzechów kokosowych. W Azji, krajach afrykańskich oraz Australii już dawno jest powszechnie używana jako świetny napój gaszący pragnienie. W ostatnich latach stała się także dostępna w europejskich sklepach, będąc znakomitą alternatywą dla słodzonych napojów. Po przeanalizowaniu wszystkich zalet można wręcz powiedzieć, że woda kokosowa nie ma dla siebie konkurencji na rynku, barierą nadal pozostaje jej stosunkowo wysoka cena. Poza tym – wad brak. Szklanka wody kokosowej ma nieco ponad 40 kcal, a zawiera mnóstwo korzystnych dla naszego organizmu substancji i minerałów, przypominając pod tym względem skład ludzkiego osocza. Nie bez powodu w krajach trzeciego świata bywa stosowana jako kroplówka. Najważniejsze jej składniki to sód i potas w ilościach kilkaset razy wyższych niż ich zawartość w napojach izotonicznych. Ma też dużo magnezu. Nadaje się nie tylko do stosowania w ramach napoju, ale również jako dodatek do gotowania, choć ma nieco słodkawy smak, który nie z każdą potrawą się skomponuje.