Jakiś czas temu jajka zostały wpisane na listę produktów, które z całą pewnością należy ograniczyć lub w najlepszym razie bardzo uważać z ich spożywaniem. Jajka stały się dietetycznym wrogiem numer jeden, głównie z powodu zawartości cholesterolu. Na szczęście, dzięki pozytywnym opiniom ekspertów, jajka wróciły do łask i na stoły w większości gospodarstw domowych. Badania jasno potwierdziły, że – choć jajka cholesterol rzeczywiście zawierają – substancja ta zawarta w pokarmach ma znikomy wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Ten zaś również nie musi być koniecznie szkodliwy. Dzisiaj już wiemy, że jajka to doskonałe źródło białka. Świetnie nadają się na śniadanie, ponieważ sycą i dostarczają cennych składników odżywczych. Jajko, prócz białka, uzupełni także cynk, selen, jod, witaminy z grupy B, D oraz A. Szczególnie obecność witaminy D jest tu niezwykle cenna: niewiele jest bowiem źródeł pokarmowych tej witaminy, ekspozycja na słońce przeciętnego Polaka jest zaś zdecydowanie zbyt krótka, by potrzeby organizmu w tym zakresie zaspokoić.